Jornada d’intercanvi d’experiències

Casal Marià (matí)
Francesc Xavier de Bolós, 3 – Olot
Sala “El Torín” (tarda)
Carrer Roser, 13 – Olot
Dissabte, 12 de maig
de 9:30 a 14:00 i de 15:00 a 18:30
150 places

L’objectiu principal de la Jornada és el de compartir experiències d’èxit que puguin ésser útils tant a experts en robòtica didàctica i STEAM, com per als professors que es volen iniciar.

A més de les ponències, el dia 12 de maig, dins del marc de ROBOLOT 2018, es crearà un espai d’exposició, anomenat STEAMOLOT, on es podran veure experiments elaborats per docents de tota Catalunya.

Programa de la jornada

09:30 – 10:00
Acreditacions
10:00 – 10:30
Benvinguda i presentació

10:30 – 12:00
Ponència inaugural: microBlocks
A càrrec de John Maloney, Jens Mönig, Jadga Hügle, Bernat Romagosa i Tom Lauwers.

12:00 – 12:30
Pausa – Cafè

12:30 – 13:00
13:00 – 13:30
ArduinoBlocks
A càrrec de Juan José López.

13:30 – 14:00
Snap4Arduino
A càrrec de Josep Ferràndiz i Joan Guillén.

14:00 – 16:00
Pausa – Dinar
Després de dinar els actes es reanudaran a la sala “El Torín”.

16:00 – 17:00
Taller microBlocks *
Presentació d’experiències (1a part)

17:00 – 18:00
Taller microBlocks* (repetició)
Presentació d’experiències (2a part)

18:00 – 19:30
Mostra d’experiments STEAM

19:30
Cloenda de la jornada i entrega de premis dels concursos Robolot
* Taller microBlocks: places limitades (30 per sessió)


Inscripcions

Mestres i professorat
No docentsPonència Inagural: microBlocks

Dissabte, 12 de maig

10:30 a 12:00

MicroBlocks és un nou llenguatge de programació inspirat en Scratch que s’executa directament en microcontroladors com els que incorporen les plaques micro:bit, NodeMCU i uns quants Arduinos. MicroBlocks permet una programació interactiva, dinàmica i en paral·lel, igual que Scratch, però amb l’afegit que els programes funcionen de forma autònoma dins de la placa, sense necessitat d’estar connectats a l’ordinador. MicroBlocks ofereix, així, la flexibilitat i interactivitat de la programació per blocs, sense renunciar a la construcció de projectes amb aplicació al món real.

Jens Mönig és investigador al SAP (Alemanya). És un entusiasta de la programació visual utilitzant blocs i és el creador, juntament amb Brian Harvey, del llenguatge de programació “Snap! Build Your Own Blocks” de la Universitat de Berkeley utilitzat en molts projectes de “Computer Science” com el “Beauty and Joy of Computing” a New York.
Ha treballat amb Alan Kay (Smalltalk), amb l’equip d’Scratch (desenvolupant BYOB), creant nous projectes com el llenguatge de programació GP juntament amb John Maloney i Yoshiki Ohshima i en programari empresarial per MioSoft. Jens també és un advocat qualificat a Alemanya, durant molts anys la seva activitat principal, abans de redescobrir el seu amor per la programació a través de Scratch i Squeak.

John Maloney va ser el desenvolupador principal de Scratch durant els seus primers onze anys. Abans d’això va treballar en el grup de recerca del Dr. Alan Kay, primer a Apple Computer, després a Walt Disney Imagineering, on va ajudar a crear el sistema portàtil Squeak Smalltalk i Etoys, un sistema de programació per a nens que va ser una de les inspiracions d’Scratch.
Després de deixar l’equip d’Scratch el 2013, John va liderar la creació de GP Blocks, un llenguatge de blocs adreçat a estudiants i adults. MicroBlocks és el seu projecte més recent (en col·laboració amb Jens Mönig i Bernat Romagosa). John va obtenir el seu doctorat en Ciències de la Computació a la Universitat de Washington.

Bernat Romagosa és enginyer tècnic en informàtica, té un màster en programari lliure i és membre de la Free Software Foundation. És el creador de Snap4Arduino, desenvolupador principal de Beetle Blocks i contribuïdor del llenguatge de programació Snap! Va formar part del grup Edutec del Citilab durant 6 anys, on va treballar en el desenvolupament d’una escola de programació en línia, un sistema de gestió del coneixement, diverses aplicacions educatives i unes quantes modificacions d’Snap! També ha treballat per Arduino.org.
Actualment segueix mantenint Snap4Arduino, contribuint amb Snap! i el projecte BJC i desenvolupant MicroBlocks.

Jadga Hügles, biòloga amb enfocament en ecologia, està treballant per a SAP en l’equip d’Snap! També desenvolupa material d’aprenentatge i de formació al voltant d’aquest llenguatge de programació visual basat en blocs i és responsable de ciències i tecnologia en l’educació STEAM. Va descobrir la seva fascinació per la informàtica mentre jugava en un petit hivernacle connectat i es va involucrar amb la comunitat de makers. Avui en dia comparteix amb èxit el seu entusiasme per la tecnologia i la natura amb els altres.

Tom Lauwers és el fundador i cap robòtic de Birdbrain Technologies, situada a Pittsburgh, PA. Busca dissenyar eines educatives que catalitzen experiències positives de creació, codificació i aprenentatge d’enginyeria a l’aula. Tom Lauwers va rebre un doctorat en robòtica el 2010 de Carnegie Mellon, en part pel seu treball en el disseny del robot Finch i el kit de robòtica Hummingbird.Una aplicació d’Arduino a la recerca: l’energia de l’hidrogen

Dissabte, 12 de maig

12:30 a 13:00

Miguel Antonio Peña es va doctorar en Química el 1990 a la Universitat Complutense de Madrid. És investigador del CSIC des de 1993 i ha estat Visiting Scholar a la Universitat de Notre Dame (EUA), a la Universitat de Ciència i Tecnologia de Hong Kong (Xina) i a Istituto di Tecnologie Avanzate per l’Energia (Itàlia). És secretari de la Asociación Española del Hidrógeno, membre del Comité Técnico de Normalitzación de Tecnologias del Hidrógeno d’AENOR, membre de diferents comitès consultius d’organismes governamentals i organitzador de diversos congressos internacionals.
Els seus interessos de recerca se centren principalment en processos catalítics per a la producció d’energia neta, específicament en aplicacions catalítiques d’òxids de perovskita (tesi doctoral), conversió de gas natural, combustió catalítica, reactors de membrana catalítica, producció d’hidrogen i catalitzadors de piles de combustible. Ha publicat més de 100 treballs d’investigació, ha col·laborat en l’edició de set llibres i és co-inventor de sis patents.ArduinoBlocks

Dissabte, 12 de maig

13:00 a 13:30

ArduinoBlocks és una plataforma per a la programació d’Arduino d’una manera visual. S’aplica sobre el motor Blockly i la plataforma ajuda els estudiants a aprendre principis de programació sense codificar. Els estudiants només han d’organitzar blocs i pensar com funcionen els algoritmes i com implementar-los sense passar temps per aprendre codi. ArduinoBlocks té moltes característiques per als professors i està orientat principalment a les escoles. Els estudiants i professors comparteixen, valoren o ajuden mútuament a la plataforma. No es tracta només d’una eina de programació, també és una xarxa social sobre la programació d’Arduino.

Juan José López va estudiar informàtica i també el desenvolupament de sistemes electrònics a Alacant. Va començar a desenvolupar aplicacions de programari per a algunes empreses com a entreteniment mentre estudiava a la universitat. Imparteix informàtica, electrònica i robòtica des de 2008 a Salesianos Juan XXIII d’Alcoy. Li encanta la programació i li ajuda a millorar les seves habilitats de programació amb Scratch i Arduino.Snap4Arduino

Dissabte, 12 de maig

13:30 a 14:00

Snap4Arduino és una implementació d’Snap! que afegeix les funcionalitats de servidor web i la connexió i gestió amb plaques Arduino, que permet afrontar tota classe de projectes computacionals i, per tant, l’eina perfecte per ensenyar tecnologies digitals i totes les seves branques: algorítmica i programació, robòtica i electrònica, IoT, bigdata, simulacions…


Josep Ferràndiz va estudiar informàtica a l’Escola d’Enginyers (Campus Sabadell) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Ha treballat com a professor de tecnologia a secundària des del 1997.
Joan Guillén (1975, Barcelona) treballa com a professor de Tecnologia en l’educació secundària des de 1999. Actualment està destinat al Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

Tots dos treballen com a assessors tècnics docents als Serveis d’Innovació i Formació del Professorat del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i col·laboren amb l’àmbit tecnològic del CESIRE (Centre de Recursos Pedagògics Específics de Suport a la Innovació i la Recerca Educativa).
Han estat implicats en el desenvolupament d’entorns educatius telemàtics (projecte Intranet basat en el CMS Zikula, Moodle LMS) i, en els darrers anys, han centrat la seva activitat en l’ensenyament de les ciències computacionals, la programació i la robòtica. Formen part de l’equip Snap4Arduino des del 2016.